Niacinamidele sunt un ingredient devenit din ce în ce mai popular în ultima perioadă - motiv pentru care am văzut o mulțime de produse - fie ele pentru hidratare, fie serumuri sau boostere care conțin catități mai mici sau mai mari din el.
Dar ce fac mai exact niacinamidele? Ei bine, așa cum vă povesteam despre retinol, BHA sau AHA - niacinamidele fac parte din seria ingredientelor active - care au efecte vizibile asupra tenului în urma folosirii pe termen lung. Spre deosebire de celelalte menționate anterior nu are efecte de fotosensibilizare a tenului - deși asta nu înseamnă că puteți sări peste SPF, mai ales ales dacă țineți să aveți un ten uniform, fără pete declanșate de razele soarelui.
Este un ingredient din categoria anti-aging, care are efecte foarte bune asupra texturii și pigmentării pielii, fermității și a liniilor fine. Bineînțeles, nu are aceleași rezultate precum retinolul, tocmai pentru că accentul cade pe un alt mod de acțiune, dar asta nu pune ingredientul cu nimic mai prejos.
Îmbunătățiri ar trebui să fie vizibile și la nivel de pori (minimizarea aspectului porilor dilatați) și eventual asupra pete acneice sau din cauza soarelui. Ca la orice activ, există șansa de iritații - deși eu nu m-am întâlnit cu această problemă în pofida tenului destul de sensibil.
Și pentru că vă spuneam că ingredientul nu este unul greu de găsit în produsele cosmetice, am ales să încerc 3 - din categorii de preț diferite - de la 30 la 220 lei - și să vă povestesc din experiența mea cu ele.
Fiecare dintre cele 3 produse a fost folosit exclusiv timp de aproximativ 3 luni cu aplicare (aproape) zilnică - pentru a putea vedea efectele comparativ. Diferențele vizibile pentru mine au fost mai ales la nivelul porilor și textura generală a tenului - și mai puțin pe parte de pete - dar asta și pentru că am avut o perioadă - în mijlocul experimentului - când m-au sâcâit niște pustule.
Pentru a expune și "pânza" pe care lucrăm, vă spun că tenul meu este sensibil, mixt, ușor deshidratat (mai ales în zona obrajilor) și cu o ușoară rozacee. Prezintă linii fine de expresie și câțiva pistrui.
Niacinamide 10% + Zinc 1% - The Ordinary
Primul produs încercat - și cel mai ieftin - este serumul/booster-ul de Niacinamide 10% + Zinc 1% de la The Ordinary. Vine într-o sticluță de 30 ml cu pipetă și costă aproximativ 30 lei. Eu l-am luat de la Farmacia Tei, dar îl găsiți și pe site-ul oficial DECIEM sau pe Victoria's Health.
Produsul este lichid, incolor, un pic lipicios - dar ușor de aplicat și întins pe ten. L-am folosit și aplicat direct pe piele și amestecat cu crema de față pe care o utilizam la momentul respectiv. Finish-ul este diferit în funcție de metoda de aplicare:
În cazul aplicării direct pe ten, rămâne o senzație un pic lipicioasă care se transformă în timp într-o peliculă care pare că stă la suprafața pielii. Senzația poate fi îndepărtată dacă aplicați după niacinamide un produs hidratant pe bază de apă - lucru pe care eu l-am făcut aproape de fiecare dată. Probleme pot apărea în schimb dacă aveți tendința de a folosi mai multe straturi de produse - exemplu fiind în cazul meu aplicarea SPF-ului care transformă tot maglavaisul de sub în scămițe.
În cazul amestecării produsului în crema hidratană - problemele cu scămoșarea au scăzut considerabil, motiv pentru care am și decis să apelez mai des la această variantă. Din păcate, în această variantă mi s-a părut că rezultatele se lasă mai mult timp așteptate.
Pe parte de efecte, s-a văzut o ușoară îmbunătățire asupra porilor după aproape o lună de folosire - dar problemele cu scămoșarea și layering-ul de produse nu cred că m-au lăsat să văd adevăratul potențial al ingredientului.
Rewind - Stratia
Rewind de la Stratia este produsul care se încadrează în categoria cu prețuri medii. Costă aproximativ 60 lei (deși pentru europeni prețul crește un pic datorită transportului nu tocmai ieftin din SUA și taxelor vamale). Eu l-am cumpărat printr-o comandă comună cu încă 3 persoane, motiv pentru care prețul final a fost unul extrem de bun.
Produsul, deși nu arată în denumire, are o concentrație tot de 10% niacinamide - și se prezintă sub forma unui serum lichid. Vine tot într-o sticluță de 30 ml, cu pipetă. Datorită faptului că nu este gândit ca un booster și pentru că nu am arătat niciun fel de sensibilitate la niacinamide, am ales să folosesc acest produs de sine stătător, zilnic - fie seara, fie dimineața.
Finish-ul este puțin lipicios - dar problema se rezolvă rapid cu aplicarea următorului strat de produs - sau cu o așteptare de 3-4 minute. Spre deosebire de TO, nu lasă deloc peliculă asupra pielii și nici nu am avut vreodată probleme pe parte de scămoșare (nici macar când am folosit Hydrabio Perfecteur - unul dintre cele mai simandicoase SPF-uri din colecția mea).
Efectele asupra porilor sunt vizibile rapid - și am putut simți și o ușoară imbunătățire a texturii pielii (mai ales că episodul Rewind a apărut imediat după problema pustulelor de care vă povesteam mai sus).
10% Niacinamide Booster - Paula's Choice
Booser-ul cu Niacinamide 10% de la Paula's Choice este cel de-al treila produs testat - și cel mai scump dintre ele. Costă 220 pentru cei 20 ml de produs depozitați tot într-un recipient cu pipetă - de data acesta de metal în loc de sticlă.
Deși produsul este mai mic - mie mi se pare chiar mai spornic, datorită texturii extrem de lichide (se simte exact ca apa) și faptului că trebuie adăugate doar 2-3 picături per aplicare. Este produsul la care eu am văzut efectele cel mai repede - de pe o zi pe alta aproape - și care este, fără nicio discuție, cel mai elegant dintre toate.
Nu se simte absolut deloc pe ten - și nu lasă senzație lipicioasă, grasă sau orice altceva. Singura problemă pe care o vad la el ține strict de aplicarea propriu zisă: fiind atât de lichid trebuie să aveți grijă să puneți prima dată crema hidratantă în căușul palmei, iar apoi să picurați booster-ul și să amestecați și să aplicați rapid mix-ul.
În cazul în care vreți să aplicați produsul direct pe piele va trebui să faceți asta folosind direct pipeta pentru că se absoarbe aproape instant.
Am văzut rapid efecte asupra modului în care arătau porii dilatați de pe nas și obraji, dar și asupra texturii tenului. Porii par mult mai mici (ca și cum nu s-ar mai fi strâns sebum în ei) - iar tenul este mai catifelat. Am văzut o ușoară discolorație la petele care mi-au rămas în urma pustulelor, dar tind să cred că efectul este dat și de folosirea exfolianților Alpha Hydroxy - așa că nu îi voi atribui și aceste rezultate.
Pe parte de ingrediente, în afara produsului de la The Ordinary - care este gândit a fi cât mai simplu pe parte de formulă, celelalte 2 au câte o listă mai lungă, conținând și alte ingrediente cell-communicating, vitamina C sau antioxidanți.
Momentan folosesc în paralel produsul Stratia și pe cel de la Paula's Choice - în funcție de ce conține restul rutinei și, mai ales, de textura produselor ce urmează a fi aplicate. Presimt că Boosterul PC va fi recumpărat atunci când va fi nevoie - fiind de departe preferatul meu. Dacă vă tentează și pe voi merită menționat că până la final de lună toate produsele full size de la PC sunt reduse cu 15%.
Nu spun nu nici Rewind-ului de la Stratia, care ocupă un onorabil loc 2 pe lista mea - dar problemele care apar pe parte de comandă din State, mă fac să recurg la alegerea lui mai rar - eventual când voi avea nevoie de reînnoirea stocului de Liquid Gold.
Produsul de la The Ordinary îl văd potrivit mai mult unor persoane care au fie o rutină simplificată, fie una foarte bine ordonată pe zile - astfel încât să se diminueze posibilitatea scămoșării datorită incompatibilității cu alte produse.
Voi ce produse cu ingrediente active folosiți? Niacinamidele v-au convins să le acordați o șansă?
Sunt tare curioasa de Rewind,dar partea cu transportul ma va impinge sa is To...oricum folosesc boosterul de la Pc si mi se pare genial,adorable senzatia de dupa aplicare
ReplyDelete