Saturday, March 3, 2018

Jolidon (capitolul I)

Astăzi povestim despre un subiect care nu este foarte frecvent pe blogul meu, dar care constituie pentru mine o adevărată plăcere - și are un rol extrem de important în bunăstarea mea. Cei care sunteți aici de mai multă vreme s-ar putea să vă amintiți primul meu articol despre lenjerie, dar, de data aceasta aș vrea să abordez subiectul dintr-un alt unghi. 


Lenjeria este pentru noi un obiect căruia nu-i putem nega importanța, fie că o vedem strict utilitar, sau ca o operă de artă menită să ne facă ziua mai frumoasă. Iar partea cea mai bună este că astăzi nu mai trebuie 2 produse diferite pentru a satisface cele 2 nevoi. Eu mi-am găsit deja idealul care întrunește toate condițiile în produsele Jolidon, dar ajungem imediat și la asta. 

Ca și în cazul cosmeticelor și în celelalte domenii există atât conceptul de mass products, cât și de luxury, iar eu, aducându-mi încet încet gusturile, am ajuns bineînțeles să înțeleg plăcerea care vine odată cu investitul într-un set de lux - unde materialul, designul și modul în care produsul se așază pe corp fac o diferență enormă. 

Nu spun că nu puteți găsi produse bune și la prețuri mici, departe de mine gândul, dar situațiile în care produsele sunt cu adevărat calitative sunt mult mai rare, iar deseori modelele nu oferă elementul acela de originalitate și estetică pe care un designer bun il poate aduce. 


Fitting


Cel mai important aspect la lenjerie este să nimerim dimensiunea corectă. Pun accentul pe sutiene, pentru că acolo sunt detaliile cele mai diverse și care pot afecta modul în care produsul se așază pe corp. 
Există moduri prestabilite de aflare a mărimii (în funcție de măsurătorile de sub și peste sâni) care ne dau numărul benzii și cupa potrivită, dar, eu voi recomanda întotdeauna probarea produsului în magazin pe cât posibil. 

Din păcate mărimile diferă de la un brand la altul (ca în restul industriei de fashion, de altfel) și este ideal să vă obișnuiți cu dimensiunile fiecăruia înainte de a vă arunca spre o comandă online. 
Un alt aspect de luat în considerare este forma cupei: pentru că sânii sunt diferiți de la o persoană la alta, veți vedea că și forma cupei va influența pe de-o parte modul în care pieptul arată, iar pe de alta, poate schimba chiar mărimea sutienului: un exemplu sunt cupele balconette care deseori dau impresia ca sunt mai mici decat cele graduate sau construite. 

TIP: Există mărimi surori - adică în cazul în care purtați în mod normal 70C și aveți spatele subțire, sunt șanse foarte mari ca 65D să vi se potrivească mănușă (vezi cazul subsemnatei). Material


Probabil că majoritatea am auzit de când eram mici că o lenjerie de bumbac este cea mai bună - ei bine, eu sunt aici să demontez mitul: în funcție de temperatură, de acțiunile pe care le întreprindem, de hainele pe care le purtăm deasupra - materialul perfect poate varia enorm. 
Iar bumbacul, deși lăudat, este un material al cărei calitate depinde mult de modul de fabricație. În ziua de astăzi inovația este la ordinea zilei și în industria textilă și am ajuns la punctul în care și poliesterul (material deseori hulit) poate fi extrem de potrivit în anumite situații. Nu voi intra în detalii acum, dar vă recomand să vă uitați la 2 videoclipuri făcute de Justine pe acest subiect aici și aici

Ideea esențială este că multe dintre miturile pe care le-am auzit de la bunici sau mame nu (mai) sunt adevărate în contextul actual: unul în care materialele textile au fost imbunățățite și sunt adaptate în funcție de nevoi. 
Bineînțeles că o lenjerie din mătase sau dantelă de calitate este absolut superbă (și deseori eu încerc să aleg după aceste criterii), dar nu spun nu altor materiale, cât timp ele se potrivesc cu designul atât estetic cât, mai ales, funcțional al produsului. 
Un exemplu ar fi sutienele mai sport - deseori din fibre sintetice - care sunt gândite dintr-un anumit tip de material textil pentru a face față cerințelor mai extreme, fiind total inutilizabile din vâscoză sau tull. Design


Aceasta e partea unde diferențele între produsele luxury si mass market se adâncesc vizibil: detaliilor prețioase (exmplu pietrele Swarovski de pe banda sutienului din poza de mai sus), modul de coasere, proporțiile sau alăturarea culorilor și materialelor sunt cruciale pentru a avea un produs atât funcțional cât și estetic. 

Între sexy și vulgar linia este foarte fină, iar lipsuri în educația designerului se pot traduce în combinații nepotrivite la nivel de produs. La fel ca și modă sau în make-up, unde trebuie găsită calea de mijloc între natural și accent de culoare sau textură, la fel și în cazul lenjeriei putem vorbi despre "prea mult" cand vedem un sutien cu dantela roz și turcoaz, eventual plusate de tăieturi care dezvelesc prea mult. 

Bineînțeles, aceste este un exemplu extrem - dar ce încerc să punctez este că în cazul produselor high-end nu ne întâlnim de obicei cu acest tip de probleme - iar partea de design este de cele mai multe ori impecabilă. 

Nu mă voi mai întinde aici, dar, dacă vă place subiectul dați-mi de știre, pentru că nu m-ar deranja deloc să povestesc mai mult despre puterea unui design bun - extrapolat la modă sau chiar la make-up. 

Jolidon


Și pentru că nu pot să nu laud un brand tare drag mie - și care se întâmplă să fie românesc - trebuie să vă spun că Jolidon m-a câștigat tocmai prin partea de design. Toate produsele cumpărate de la ei sunt în primul rând extrem de bine proporționate - aspect extrem de important atât pentru funcționabilitate (o relație proastă între dimensiunile benzii de sub sâni și a bretelelor scade suportul sutienului) cât și pentru estetică. 

Detaliile de la produsele lor sunt și ele "to die for" și reușesc să scoată din banalitate și cel mai simplu model de lenjerie. Între cele peste 25 de sutiene pe care le dețin acum de la ei am atât modele simple, ce arată extrem de bine și pe sub bluze ușor mulate, cât și modele mai complexe cu tull, funde sau pietre semiprețioase. 
Dar secretul este că fiecare produs deține un mic detaliu care le face să iasă în evidență atunci când e îndepărtată piesa de îmbrăcăminte de deasupra. 

Dacă aruncați un ochi pe site-ul Jolidon puteți găsi toate colecțiile lor actuale împărțite pe categorii: Jolidon Fashion, Jolidon Clandestine și Prelude. 
Linia Prelude este de departe preferata mea (și deși am tot cumpărat de la ei în ultimele luni încă am o mulțime de seturi pe wishlist) dar în funcție de ce anume căutați, sigur puteți găsi ceva potrivit în una dintre game. 
Ca să nu mai spun că urmărindu-i pe Instagram și Pinterest am reușit să văd imagini cu produsele ce urmează a fi lansate în 2018. Deja îmi e clar că portofelul meu va plânge un pic - dar cred că frumusețea pieselor și calitatea lor justifică investiția. 
Și pentru că menționam calitatea - închei spunând că încă dețin piese care au peste 5 ani și încă arată exemplar. 


Voi ce firme de lenjerie preferați - și care sunt aspectele importante atunci când cumpărați piese de lenjerie? Sunt tare curioasă de răspunsurile voastre - așa că nu ezitați să-mi scrieți în comentarii și să povestim mai pe larg acolo. 


No comments:

Post a Comment